Noter för fiol

När jag gick i sjätte klass började jag ta lektioner för fiol och piano, eftersom jag tyckte det var så kul med instrument så fick jag chansen att lära mig både piano och fiol. Efter att ha spelat fiol under hela grundskolan så kom jag till slut med i en orkester och då fick jag köpa noter för fiol helt plötsligt. När jag spelar i orkester så är det inte samma avsnitt som när jag spelar piano då fiolerna inte ska höras på samma vis som pianot och övriga instrument i orkestern, alla har sina avsnitt och rader att spela.

Fiol i orkester

Att få chansen att spela fiol i en orkester var verkligen helt fantastiskt kul och spännande! Det går inte på långa vägar att jämföra med att spela en låt helt själv från början till slut. När jag spelar i orkester så måste alla instrument harmonisera med varandra och vi spelar inte exakt samma stycken efter noter längre. Vissa instrument ska bara kompa andra instrument och fiolerna ska inte låta precis som alla andra. Fiolerna är ofta flera stycken i en större orkester och måste fungera tillsammans medan pianot ofta bara är ett och det är ofta pianot som övriga instrument kompar till.

Noter för barn

När jag själv var liten så fanns det bara så kallade traditionella noter, det vill säga så som noterna alltid har sett ut och de flesta har fått lära sig. På senare år har det experimenterats med olika typer av noter för att se om det finns lättare sätt för barn och unga att lära sig komma ihåg noter. Det har visat sig genom tester att i alla fall mindre barn lär sig väldigt mycket fortare att förstå noter om dessa istället är formade som djur. Experter säger att barn lär sig spela tre gånger fortare med hjälp av djurnoter än på traditionellt vis.