Glaspärlor

Har du som jag, ett stort intresse för vackra glaspärlor? Kanske för att göra smycken av, eller bara spara på för att dom är så otroligt vackra. Jag har redan som liten haft ett intresse för glaspärlor. Det var min mamma som hade fått en jättevacker samling med glaspärlor av någon avlägsen släkting som inte hade några släktingar i livet förutom mamma. Hon ärvde dessa fina skatter med glaspärlor som var flera hundra år gamla, vissa av dom. Jag minns att jag satt med denna samling av glaspärlor och bara tittade, kände och sorterade alla glaspärlor, i början under mammas övervakning då hon var rädd att jag skulle leka med dom eller låta dom rulla iväg.

Glaspärlor som smycken

När det gäller just glaspärlor som tillverkas för att användas som smycken så tror man att det började med glassmältning i Persien för cirka 5 000 år sedan. De första glasföremålen som gjordes var små glaspärlor till smycken, amuletter samt små glasskålar. Om man ser tillbaka till hur tillverkningen av glaspärlor till smycken ser ut i Skandinavien så tror man att framställningen av glaspärlor började på Fyn där man funnit bland annat glaspärlor samt rester från produktion av glas. Med säkerhet vet man att tillverkning av glaspärlor för smycken har skett på många handelsplatser under vikingatiden.

Olika typer av glaspärlor

Våra skandinaviska glaspärlor avvek väldigt mycket från övriga glaspärlor i världen och det kunde man se då vi importerade väldigt mycket av orientaliska glaspärlor. De första glaspärlorna som användes till smycken var otroligt dyrbara och sågs som sällsynta lyxvaror precis som guld och ädelstenar. Variationen av glaspärlor ökade allt eftersom och de äldsta glaspärlorna var enfärgade. De började sedan att dekoreras med olika motiv och längre fram klädde man in dom i guldfolie. Man kunde också blanda in olika färger i samma glaspärla och då blev det mosaikpärlor.